Het Rotterdamse Theater Walhalla realiseert zonder overheidsgeld een tweede theaterzaal op schiereiland Katendrecht. Walhalla heeft in december toestemming van het college van B&W van de gemeente Rotterdam gekregen om de voormalige Steinwegkantine op Katendrecht te kopen. De oude kantine wordt gerenoveerd en verbouwd tot een theaterzaal met honderdtachtig zitplaatsen, een café, restaurant, theaterwinkel en een buitenterras en -podium. De zaal gaat Kantine Walhalla heten.

Theater Walhalla heeft de afgelopen vier jaar met succes voorstellingen geprogrammeerd, wat het theater nu de mogelijkheid biedt een tweede zaal te openen. De totale kosten voor aankoop, renovatie en inrichting bedragen ruim 1,6 miljoen euro. Theater Walhalla draagt zelf een miljoen euro bij via het eigen nieuwbouwfonds. Dit bestaat uit vijfhonderdduizend euro bijeengebracht door tien Rotterdamse bedrijven en uit bijdragen van fondsen waaronder het VSB fonds, het Ted Schutten Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen en de Van Leeuwen Lignac Stichting. De Rotterdamse stichting Volkskracht Historische Monumenten subsidieert ruim zeshonderdduizend euro.

De opening van de zaal staat gepland voor  september 2014. Kantine Walhalla gaat plek bieden aan voorstellingen die qua publieksopkomst niet meer in Theater Walhalla passen, zoals werk van Ricky Koole en Leo Blokhuis, Daniël Arends, Ali B en Paul de Leeuw, maar ook aan toneel. Floor Nicolas, programmeur van beide zalen, denkt onder andere aan Bellevue lunchvoorstellingen, Toneelschuurproducties, Esther Scheldwacht, Servaes Nelissen, Young Gangsters, Circus Treurdier, Via Berlin, Pipslab, Orkater, Golden Palace, maar ook aan jonge beginnende makers en Rotterdamse makers als Paul van Soest en John Buisman.

Foto: artist impression van Kantine Walhalla