De Zwitsere theatermaker en artistiek directeur van NTGent, Milo Rau, spreekt dit jaar de ‘Staat van het Theater’ uit en opent daarmee traditiegetrouw het Nederlands Theater Festival. Via zijn ‘Staat’ geven 100 theatermakers uit heel de wereld antwoord op die ene, brandende vraag: ‘Why Theatre?’.

Naast theatermaker, is Milo Rau (1977) filmmaker, socioloog, schrijver en journalist. Hij bewijst met zijn werk dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving en een noodzakelijke bijdrage kan leveren aan politiek, cultuur en maatschappij. Theater is voor hem een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Hij werd door critici ‘de meest opwindende kunstenaar van Europa’ en ‘één van de meest vrije geesten van onze tijd’ genoemd.

Vorig jaar sprak theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron de Staat van het Theater uit. Zij blikt op de openingsavond van het aankomende festival daarop terug. Wat heeft het afgelopen jaar met haar woorden heeft gedaan, wat is er beter, anders, mooier of misschien nog prangender geworden?

De officiële Staat van het Theater 2020 van Milo Rau wordt uitgesproken op 3 september om vijf uur in Internationaal Theater Amsterdam. Er is een gebarentolk aanwezig. Laura van Dolron blikt om half negen terug op haar Staat van vorig jaar. Foto: Phile Deprez

Lees hier de ‘Staten’ van het Theater van de afgelopen twaalf jaar.