Na een ingrijpende verbouwing van bijna twee jaar opent Singer Laren morgen een nieuw theater. De vrijwel volledig uit eikenhout opgetrokken zaal heeft 400 zitplaatsen.

Het nieuwe theater vervangt de oorspronkelijk zaal uit de jaren ’50, gebouwd als onderdeel Singer Laren, het cultureel ensemble van een museum, een beeldentuin en de oorspronkelijke villa uit 1911 van de familie Singer. Uit kostenbesparing is er gekozen voor nieuwbouw, in plaats van renovatie.

Architectenbureau KRFT baseerde de vorm van de nieuwe zaal op de klankkast van een strijkinstrument. Zowel in de wanden, de vloer, het balkon als het plafond zit hout verwerkt. Opvallend in het ontwerp is een groot raam in de toneeltoren, zodat theatertechnici overdag in natuurlijk licht kunnen werken.

Een nieuwe entreefoyer verbindt het theater, met het museum, de villa en de beeldentuin. Een glazen gevel moet de foyer een transparante uitstraling even.

De verbouwing kostte in totaal 15 miljoen euro, waarvan het overgrote deel betaald werd door particulieren uit Laren en omgeving. 13 miljoen euro komt uit de private sector.

Foto: Christian van der Kooy