Theater aan het Spui in Den Haag opent op 9 november een derde theaterzaal met een capaciteit van tachtig stoelen. Zaal 3, zoals het theater gaat heten, wordt ‘een laboratorium voor de podiumkunst’, aldus directeur Cees Debets. De dependance komt niet in het hoofdgebouw aan het Spui, maar in het DCR-gebouw waar Theater en Productiehuis Zeebelt voorheen huisde.

Het theater aan het De Constant Rebecqueplein stond het afgelopen half jaar leeg nadat de subsidie van de gemeente Den Haag aan Zeebelt werd stopgezet. De gemeente benaderde Cees Debets om mee te denken over een herbestemming voor het pand. Zijn plannen voor een derde zaal van Theater aan het Spui bleken het meest geschikt.

Zaal 3 zal ruimte bieden aan makers die zijn gebaat bij het maken van vlieguren. Debets denkt aan de jonge theatermakers die subsidie vanuit de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten krijgen. De regeling kent een speelverplichting waar jonge makers vaak moeite mee hebben.

Ook zijn er plannen om in Zaal 3 nieuwe verdienmodellen te testen. Het streven is om uiteindelijk zonder subsidie voorstellingen te programmeren. Debets: ‘We kijken niet alleen naar de bekende modellen, zoals crowdfunding en sponsoring, maar willen alles op de schop gooien. Voor de personele bezetting willen we bijvoorbeeld gaan samenwerken met opleidingen theatertechniek en horeca.’

Debets: ‘Er wordt steeds minder voor vlakkevloertheaters geprogrammeerd en zalen durven weinig risico te nemen. Het risico in een kleine zaal als Zaal 3 is niet zo hoog als in grotere zalen. Bovendien creëren we met deze derde zaal een mooie keten op vlakkevloergebied’. Theater aan het Spui heeft inclusief het nieuwe theater een zaal met driehonderdvijftig, honderdzeventig en tachtig stoelen.

Nik van den Berg verzorgt een optreden tijdens de opening op 9 november. Vlak voor kerst staat George & Eran lossen wereldvrede op geprogrammeerd, aangeboden met een kerstdiner. In mei 2014 is Ashes to ashes te zien, de nieuwe voorstelling van Olivier Diepenhorst, winnaar van de Ton Lutz Prijs 2013 . Ook loopt er een aanvraag bij de Nieuwe Makersregeling voor een project met schrijver Sytze Schalk.

Foto: Bas de Boer