Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Juffenballet.

Juffen (m/v), we zien ze even niet of hooguit online. Maar wat gebeurt er allemaal achter de schermen van een school? Precies dat laat Juffenballet zien in een magisch-realistisch sprookje vol dans en muziek waarbij een klaslokaal verandert in een bos, een lege vlakte, een catwalk en een benauwende verzameling hokjes waaraan geen ontsnappen mogelijk lijkt. Dit alles in een enerverende mix van Roald Dahls MatildaHarry PotterGame of Thrones en vooral heel veel meer.

Juffen blijken daarbij niet wezenlijk anders dan de kinderen – of hun ouders. Je hebt de angstige meeloper die zich het liefst achter regeltjes verschuilt. De gemene juf die de baas wil spelen. De juf die alleen maar met zichzelf bezig is. De juf die er graag bij wil horen en heel aardig is. En natuurlijk de onzekere nieuwkomer, de stage-juf, die hier de heldin van het verhaal wordt met de opbeurende boodschap: ‘Ik kan het, ik durf het, ik wil het, ik doe het.’

De voorstelling van Maas Theater & Dans en BonteHond, die deze maanden in heel Nederland te zien zou zijn, bekijken kan hier.

Net als bij alle voorstellingen heeft Maas Theater & Dans een uitgebreid digitaal magazine gemaakt rond deze voorstelling. Met naast heel veel andere informatie daarin een geschiedenislesje over het onderwijs vanaf de Middeleeuwen.

Thuistip van de dag: Strike a pose!

In een workshop ‘Vogue voor beginners’ (6+) leert danser en choreograaf Art Srisayam jullie in een kwartier de basics van vogue. Krijgen jullie gelijk de broodnodige beweging! De workshop bekijken kan hier.

Foto: Kamerich & Budwilowitz, Eyes2photography