Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: De man die alles weet.

Vroeger dacht iedere kleuter dat elke ouder alles, maar dan ook alles, weet. Al in de eerste week thuisschool bleek het tegendeel waar. Ze kunnen welbeschouwd heel weinig. Begrijpen niets van welke leermethode ook en goed knutselen, tekenen of zelfs een verhaaltje vertellen lukt ze niet. Het blijken verdomd onhandige wezens, die ouders.

Maar gelukkig is er de man die alles weet. Niet voor niets maakte hij al viermaal een rondje langs alle theaters in Nederland én ver daarbuiten. In deze voorstelling van Theater Artemis en Maas theater en dans windt René van ‘t Hof iedereen moeiteloos om zijn vingers, van de allerjongsten (de vierjarigen voor wie deze voorstelling in eerste instantie is gemaakt), tot de al wat oudere kinderen en bovenal hun ouders. Theaterliefhebbers liggen ondertussen in een deuk bij het constante geworstel met het gordijn en nog meer gedoe met het markeerkruisje voor de volgspot.

Brechtje Zwaneveld beschreef De man die alles weet als ‘een hartstochtelijk en intelligent pleidooi voor onbevangenheid’. Hopelijk keert die onbevangenheid snel weer terug. Thuis. In scholen. In theaters. Wanneer? ‘Dat is een goeie vraag,  de beste van vandaag.’

De voorstelling bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Speel je favoriete scène na mét hulp van Jetse Batelaan!

Als je in deze bizarre tijden zin hebt in een portie Artemis, dan zal je dat toch echt zelf moeten doen! Daarom moedigt Artemis je aan om voorstellingen nieuw leven in te blazen door favoriete scènes – tussen de gordijnen, op zolder of in de tuin – na te spelen. Dus: aan de slag, film de scène met je telefoon en stuur ‘m naar Artemis. Zij delen jouw filmpje dan online om andere theaterliefhebbers te inspireren om in actie te komen en die creatieve sappen te laten stromen.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Geen nood. Artemis biedt online regieconsulten aan waarin Jetse Batelaan jullie professionele regieaanwijzingen kan geven. Lees meer daarover hier.

Foto: Phile Deprez