Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Sell me your secrets.

Een week geleden maakte Minister Hugo de Jonge bekend dat het kabinet twee mobiele apps wil inzetten die moeten helpen bij het controleren van de verdere verspreiding van het coronavirus. Veel mensen vroegen zich meteen af: hoe zit het met privacy? Tegelijkertijd vergaderen we via Zoom zonder te weten hoe veilig dat is, besteden door de thuisquarantaine veel meer tijd op social media en delen uit verveling data via allerlei vage spelletjes.

Vier jaar geleden maakte regisseur Floris van Delft hierover Sell me your secrets, een even vrolijke als ontnuchterende voorstelling over privacy en big data die het midden houdt tussen een spelshow en een wetenschappelijk onderzoek, met het publiek als proefkonijnen. Als je niets te verbergen hebt, dan is het toch helemaal niet erg dat al jouw gegevens toegankelijk zijn? Voor de overheid, voor bedrijven, voor vrienden, familie of vreemden. Of toch wel? Wanneer zijn al die data een zegen en wanneer een vloek?

De voorstelling van Maas Theater en Dans bekijken kan hier.

Net als bij alle voorstellingen heeft Maas Theater en Dans een uitgebreid digitaal magazine gemaakt rond deze voorstelling. Met naast heel veel andere informatie daarin een privacy-abc, privacytips en nog veel meer.

Thuistip van de dag: Test jouw kennis over privacy!

Ben jij op de hoogte van de informatie die je dagelijks weggeeft? Test hier je algemene kennis over privacy aan de hand van tien stellingen.

Foto: Phile Deprez