Van 28 juli tot en met 5 augustus vindt de Pride Amsterdam 2018 plaats. Naast de boten- en wandelparade, informatiebijeenkomsten, binnen- en buitenfeesten is er ook veel theater te zien. We zetten de belangrijkste initiatieven op een rij.

Poz Paradise***
Wrange theaterkomedie over ‘Long Term Survivors’. Drie vrienden die de aidscrisis van de jaren negentig overleefd hebben proberen zich overeind te houden in een razendsnel veranderende wereld vol nieuwe opties als PrEP. Met onder meer Harry Piekema, Mike Reus en Raymi Sambo.
T/m 5 augustus, Stadsschouwburg Amsterdam

Tentoonstelling Carol van Herwijnen
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseert een minitentoonstelling met uniek archiefmateriaal van de tien jaar geleden overleden acteur Carol van Herwijnen. Brieven, foto’s en recensies roepen een beeld op van de mens achter deze gepassioneerde theatermaker, die er nooit een geheim van gemaakt heeft dat hij op mannen viel.
 27 juli tot en met 19 augustus, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, gratis

Berliner Nachtsalon
‘Hogepriester van de grote gebaren, de harde uithalen, de geile blikken en van de buitenissige theatrale uitdossingen’, zo noemde onze cabaretrecensent Ruud Buurman Sven Ratzke in een recensie over zijn laatste solo. De extravagante entertainer zingt samen met de Amerikaanse operadiva Claron McFadden muziek uit het Berlijn van de jaren ’20.
5 augustus, Theatrum Vitae: Mayer Manor

Sex Worker’s Opera***
‘Het is een bonte verzameling mensen op het toneel’, schreef onze recensent Eva van der Weerd. ‘Vrouwen in latex en fishnets, drag queens, mensen van wie het gender niet (of niet op eerste gezicht) te bepalen is.’ De cast van Sex Worker’s Opera uit het Verenigd Koninkrijk bestaat minstens voor de helft uit sekswerkers, aangevuld met sympathisanten en bondgenoten, met en zonder acteerervaring. Sommige verhalen zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen, andere zijn van andere sekswerkers uit verschillende landen. ‘De groep staat met een enorme energie op het podium met maar één boodschap: luister niet naar je eigen vooroordelen, niet naar politici die het zogenaamd goed voorhebben met sekswerkers, niet naar Hollywood, maar naar ons.’
T/m 2 augustus, Compagnietheater

Je Suis… theateravond over gaybashing
Podiumkunstenaars uit verschillende disciplines gaan in op het thema gaybashing. Research in de vorm van gesprekken met slachtoffers en daders vormen de basis voor de verhalen van onder meer Anil Jagdewsing, Jaike Belfor, Ayrton Kirchner, Sia Cyrroes, Perry Gits, Denise Aznam en Yara van Fraeijenhove. Raymi Sambo presenteert.
30 juli, Melkweg

Manoeuvre Choir Concert met Fred Butter
Musicalster Fred Butter (La cage aux folles, Sweet charity, Cats en Mamma Mia!) is speciale gast bij het 60-koppige mannenkoor Manoeuvre. Samen zingen ze vierstemmig een aantal musicalklassiekers. Onder leiding van Michael Van Breemen.
3 augustus, Lutherse Kerk, gratis

The Green Fairy and the Story of Oscar Wilde
Simon Mulder en David Kwa dragen proza, poëzie en drama van Oscar Wilde en tijdgenoten voor en vertellen over zijn op- en ondergang. Hun poëziebar serveert daarbij diverse absinthes, op authentieke wijze en met authentiek materiaal bereid.
28 juli, Pianola Museum

Foto: Sven Ratzke en Claron McFeddan