Tijdens de aankomende Pride Amsterdam vindt voor de eerste keer het Queer Theater Festival plaats. Theaterproducties vertellen vanuit verschillende perspectieven verhalen van de queer community. Het Queer Theater Festival is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en een samenwerking met Theater van de Heelheid, Het Zuidelijk Toneel en Studio 52nd. Daarnaast verzorgen ook andere theaters een speciale Pride-programmering. Theaterkrant doet een greep uit het theateraanbod tijdens de aankomende Pride.

Queer Theater Festival
In de eerste editie van het Queer Theater Festival wordt de diversiteit aan talenten, stemmen en verhalen van artiesten, kunstenaars en hun publiek gevierd. De performers maken met verschillende kunstvormen en cultuuruitingen actuele en relevante maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijding, genderidentiteit en -diversiteit bespreekbaar. Als cultureel podium draagt het festival bij aan de zichtbaarheid van de LHBT+ gemeenschap bij het publiek. Met onder andere de première van CHMSX stories van Theater van de Heelheid en de voorstellingen Fok me Hokje van Studio 52nd, Shirt uit Fahd! van Het Zuidelijk Toneel, Alles voor de Kunsten en Likeminds en Casting ‘The Pass’ van Het Zuidelijk Toneel.
28 juli t/m 8 augustus in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Fok me hokje (13+) van Studio 52nd
In Fok me hokje van Studio 52nd hoor je teksten die jongeren schreven over hun genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Hoe is het om uit de kast te komen, of er liever in te blijven? Fok me hokje wordt uitgevoerd door Dionisio Matias, Diederik Kreike en Smita James en geregisseerd door Gable Roelofsen.
31 juli t/m 8 augustus op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder het Queer Theater Festival (tournee vanaf november); première zaterdag 31 juli  20.30 in De Meervaart in Amsterdam

Shirt uit Fahd! van Het Zuidelijk Toneel, Alles voor de Kunsten en Likeminds
Vijf jaar na Schijn (2014), zijn succesvolle autobiografische solovoorstelling over zijn coming out, onderzoekt acteur Fahd Larhzaoui in Shirt uit Fahd! wat de vrijheid om jezelf te zijn hem heeft opgeleverd. Bestaat die vrijheid überhaupt? En is de identiteit die hij achterliet ooit echt verleden tijd?
30 en 31 juli tijdens het Queer Theater Festival in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

CHMSX stories van Theater van de Heelheid
Theater van de Heelheid verzamelde ervaringsverhalen over het taboeonderwerp ‘seks onder invloed van drugs’. In CHMSX stories schakelen drie acteurs uit verschillende generaties, begeleid door een pompende live soundtrack, tussen de verhalen.
28 en 29 juli tijdens het Queer Theater Festival in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Casting ‘The Pass’ van Het Zuidelijk Toneel
In Casting ‘The Pass’ van regisseur Bram Jansen, doet een jonge acteur (Jord Knotter) auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector (Gerardjan Rijnders) waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping.
4 t/m 7 augustus tijdens het Queer Theater Festival in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

En verder tijdens de Pride Amsterdam:

Sappho de Potkast van Plein Theater en Annie Gerretsen
Sappho de Potkast is een muzikale liefdestragedie over twee vrouwen die gaat kraken, schuren en vlammen. Een lesbisch encore wat nog gaat nagalmen in lengte van dagen. De voorstelling wordt live gebracht via draadloze headsets, waarmee je plaats mag gaan nemen aan het Sajetplein in Amsterdam Oost.
31 juli t/m 4 augustus in het Plein Theater in Amsterdam

Rocky Horror Picture Show van De Graaf & Cornelissen
Internationaal Theater Amsterdam trapt de Pride-week af met vijf voorstellingen van de Rocky Horror Picture Show van De Graaf & Cornelissen, met in de hoofdrol Sven Ratzke. ‘Wat in de jaren zeventig begon als een idee voor een musical gebaseerd op B-films en het sciencefiction genre, groeide uit tot een cultureel fenomeen, een bevrijdingsslag. Maar ook vandaag de dag is het stuk nog steeds een oproep om het “anders zijn” te omarmen en samen te bouwen aan een samenleving waarin je sekse/gender/oriëntatie simpelweg een gegeven is’, zegt ITA-directeur Wouter van Ransbeek.
27 juli tot en met 8 augustus tijdens ITAPride in Internationaal Theater Amsterdam; première op 29 juli

Analemma 5.0 van Fazle Shairmahomed
In het kader van de Pride Amsterdam biedt het Muiderslot op 25 juli het podium aan een bijzonder dansritueel dat wordt uitgevoerd door queer dansers van kleur. Analemma 5.0 nodigt bezoekers uit om na te denken over de relatie met hun voorouders. Het dansritueel gaat over dekolonisatie, healing, trauma en verbinding en is geïnspireerd op verschillende tradities uit onder andere het Midden-Oosten, Japan, Suriname en Zuid-Afrika. Analemma 5.0. is een initiatief van performer en danser Fazle Shairmahomed.
25 juli in het Muiderslot in Muiden

Pride-activiteiten in Boom Chicago
Comedy-huis Boom Chicago programmeert twee shows in het kader van de Pride. The Cunnilingus Show is volledig gewijd aan vrouwelijke en queer expressie, met elementen van stand-up comedy, spel en drag, inclusief een live versie van RuPaul’s beruchte Snatch Game ter ere van Pride. Lady Bunny: “Pig in a Wig” is een compilatie aan nieuwe en oude parodieën op onder andere Lizzo, Queen en Ariane Grande – voor wie van een ‘spervuur aan vuilgheid’ houdt.
The Cunnilingus Show (29 juli) en Lady Bunny: “Pig in a Wig” (4 augustus) zijn te zien in Boom Chicago in Amsterdam

Public Loves – een same sex marriage comedy van queerthestage
Public Loves – een same sex marriage comedy is een theatrale leesvoorstelling door queerthestage. Deze hommage aan acteur en toneelschrijver Noël Coward gaat over twee homostellen op huwelijksreis. Van beide stellen is er één eerder getrouwd geweest, met de ander. En beide paren hebben op hetzelfde moment, hetzelfde hotel geboekt op Mykonos.
30 juli t/m 1 augustus in Schram Studio’s in Amsterdam

I’m an artist van Barrie Stevens
Barrie Stevens werkt zestig jaar in de theater- en televisiewereld. Hij werd bekend dankzij tv-series zoals Ja Zuster, Nee Zuster en TiTa Tovenaar en de Soundmixshow. In de theatersolo I’m an artist danst, zingt en vertelt hij zijn eigen levensverhaal.  I’m an artist gaat niet alleen over zijn grote successen, maar zeker ook over zijn worstelingen.

Dansdocumentaire If it were Love van Patric Chiha
Vijftien jonge dansers van verschillende origine toeren met Crowd: het dansstuk van choreografe Gisèle Vienne in de ravescene van de jaren negentig. In If It Were Love (Si c’était de l’amour) volgt regisseur Patric Chiha hen van theater tot theater en documenteert zowel hun werk als hun vreemde, intieme relaties. Omdat deze lijn begint te vertroebelen, lijkt het toneel het echte leven te besmetten – en andersom. De film uit 2020 groeit van een dansdocumentaire uit tot een reis naar onze nachten, onze feesten en onze liefdes.

De 25e Pride Amsterdam vindt plaats van 31 juli tot en met 8 augustus. Klik hier voor meer informatie over de Pride. Foto Fok me hokje: Robert van der Ree