Het Arnhemse Theater aan de Rijn heeft tijdens de Nacht van de Architectuur op 1 juni de Willem Diehl Prijs gewonnen. De architectuurprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan ‘het beste gebouw op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem’. Het onlangs verbouwde en gerenoveerde Theater aan de Rijn wordt geprezen omdat ‘het niet is herbestemd, maar doorbestemd’.

De herontwikkeling van het negentiende-eeuwse pand is uitgevoerd door NEXIT Architecten, die nauw samenwerkten met productiehuis Generale Oost, dat huist in Theater aan de Rijn. Waar het theater vroeger alleen via een onopvallende steeg toegankelijk was, is het na de verbouwing via een glazen uitbouw ook aan de andere kant van het gebouw toegankelijk. De nieuwe uitbouw doet dienst als entree, foyer en trappenhuis. De jury prijst deze 180-graden draai. ‘Het theater is aanzienlijk opener en zichtbaarder geworden. Dat is op een slimme en smaakvolle manier gebeurd in goede samenwerking tussen architect en opdrachtgever.’

Theater aan de Rijn biedt een podium aan theater, dans, muziek, literatuur, horeca en debat. Daarbij is speciale aandacht voor jong talent, dat door Generale Oost wordt gescout en begeleid richting een zelfstandige beroepspraktijk.

Foto: Jan de Vries