Jurrian van Dongen is de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023. Dat maakte juryvoorzitter Mark Haayeman gisteren bekend, tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek. Van Dongen maakte grote indruk op de jury met zijn lied Een soort van, dat hij schreef voor Het Klokhuis.

Van Dongen wint de prijs voor de tweede keer op rij, een unicum in de geschiedenis van de Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met het lied Give me some skin. Aan de prijs is een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk verbonden.

Het winnende lied van dit jaar, Een soort van, gaat over misbruik. Volgens de Wilminkprijs-vakjury is ‘elk verstild woord afgewogen en elke gevoelige noot met zorg gekozen. Onder je huid, daar kruipt dit lied en daar blijft het zitten.’ Het lied werd in Het Klokhuis gezongen door Marie-Mae van Zuilen, de muziek is van Peter van de Witte. Zij delen mee in het prijzengeld.

Het trio Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder won gisteren de publieksprijs met Groente of Fruit. De drie mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. Voorzitter Feyo Sickinghe van het bestuur van de Kindermuziekweek reikte de prijs uit.

Behalve Van Dongen (die ook genomineerd was voor het liedje Niet voor jezelf) en het trio Janssen/Pouwels/Van de Polder was ook Jan Groenteman genomineerd. Hij was kanshebber met Pakken wat je pakken kan, een lied voor de kindermusical Superjuffie.

De Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied is vernoemd naar de in 2003 overleden Enschedese dichter en schrijver. Hij wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur.

Naast de Wilminkprijs werden gisteren nog twee prijzen uitgereikt. Ernst, Bobbie en de rest, bestaande uit Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende, winnen voor hun oeuvre van 25 jaar de Buma Kindermuziekprijs 2022. Naomi Inez Wielinga is de eerste winnaar van de tweejaarlijkse Buma Samen Muziek Maken-prijs. Dit is een nieuwe aanmoedigingsprijs voor makers van kindermuziek: componisten, tekstdichters en uitvoerenden.

Foto: Annemarie Kok