Om ‘de balletkunst relevant te houden voor publiek in de 21ste eeuw’, heeft Het Nationale Ballet een associate on research & development aangesteld. Dansdramaturg Peggy Olislaegers gaat deze nieuwe functie invullen. 

Met de aanstelling van Peggy Olislaegers ‘geeft Het Nationale Ballet zijn verantwoordelijkheid om balletkunst continue te blijven vernieuwen verder vorm’, laat directeur Ted Brandsen weten. Olislaegers gaat samen met Het Nationale Ballet ‘naar de toekomst kijken en aan vernieuwing in al zijn facetten werken’. Daarbij neemt ze haar kennis en netwerk uit andere danspraktijken mee.

Peggy Olislaegers werkte voor onder andere Rambert (VK), Balletto di Roma (Italië), Nanine Linning (Duitsland), Alessandro Sciarroni (Italië), Tony Adigun (VK) en Alida Dors (NL). Van 2010 tot 2016 was ze directeur van de Nederlandse dansdagen en initieerde toen vernieuwende Europese projecten als Act Your Age, Performing Gender en Pivot Dance. Ze is tevens een veelgevraagd inhoudelijk moderator van zowel interne als openbare gesprekken over belangrijke ontwikkelingen en vernieuwingen in de danskunst.

Ted Brandsen en Peggy Olislaegers werkten in 2017 voor het eerst intensief samen tijdens de eerste editie van de, door Het Nationale Ballet geïnitieerde, internationale balletconferentie Positioning Ballet, die door Olislaegers mede werd vormgegeven en ook door haar werd geleid. Sinds die tijd is Olislaegers als externe deskundige betrokken bij vernieuwende projecten binnen Het Nationale Ballet.

Foto: Peggy Olislaegers in de ateliers van Het Nationale Ballet, Anne van Zantwijk