Sadettin Kirmiziyüz heeft met Avondland de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2013 gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 45 duizend euro, bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling. De uitreiking vond plaats op 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. Annelies Van Hullebusch won de publieksprijs met In kaart. Het was de laatste keer dat de prijs werd toegekend.

In Avondland volgt Sadettin Kirmiziyüz met zijn moeder het spoor van de reis die zijn ouders vijfendertig jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland hebben gemaakt. De jury prijst zijn karakteristieke manier van vertellen. ‘Een verhaal over identiteit, persoonlijk en universeel tegelijk,’ aldus het rapport. Kirmiziyüz (1982) studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde onder andere bij het Onafhankelijk Toneel, Toneelgroep Oostpool, Het Zuidelijk Toneel, het Nationale Toneel en Mightysociety. Bij DNA en het Rozentheater maakte hij zijn eerste solovoorstelling Avondland. Sinds 2011 maakt hij theatervoorstellingen met zijn eigen stichting Trouble Man. Zijn meest recente voorstelling Somedaymyprincewill.com is geselecteerd door de wijkjury van het Nederlands Theater Festival 2013.

De overige genomineerden waren Paul Knieriem voor Am Ziel, Tjon Rockon, Marjolijn van Heemstra en Anoek Nuyens voor Bouta en Alida Dors voor Living apart and together. Gezamenlijk maakten ze deel uit van de serie Blind date, nieuwe theatermakers on tour. Sinds 1994 werkten diverse podia in het land samen nieuwe voorstellingen van onbekend talent te tonen. Een commissie van theaterprogrammeurs koos elk jaar circa acht jonge, nog redelijk onbekende theater- en dansmakers die een tournee langs de deelnemende zalen mochten maken. Vanaf seizoen 2005-2006 is hieraan de BNG Nieuwe Theatermakersprijs verbonden, waarbij een jury uit de deelnemende voorstellingen de meest veelbelovende maker van dat seizoen koos.

Sinds 2003 was de organisatie van Blind date in handen van het Theater Instituut Nederland (TIN). Het afgelopen seizoen nam Promotie Podiumkunsten de organisatie over, nadat het TIN met het wegvallen van de subsidie de deuren moest sluiten. Nu ook Promotie Podiumkunsten per 1 oktober noodgedwongen ophoudt te bestaan, kan de serie niet langer doorgang vinden.

De juryleden van seizoen 2012-2013 waren Daniella Groenberg (Adelheid Roosen/Female Economy), Martin van Ginkel (directeur VSCD), Frank Noorland (programmeur Theater Bellevue), Karina Kroft (regisseur) en Maarten Verhoef (o.a. studieleider Artez afdeling Muziektheater en Internationaal beleid Orkater). Eerdere prijswinnaars van de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs zijn: Joeri Dubbe (2012), Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrovic (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

Foto: Saris & den Engelsman