SPRING Performing Arts Festival heeft de Greener Event Award 2017 ontvangen. Het label is uitgereikt door A Greener Festival, een onafhankelijke, non-profit organisatie die zich wereldwijd inzet om festivals en events milieuvriendelijker te maken. De organisatie kwalificeert SPRING als een ‘goed beheerd en milieubewust evenement’. Het Utrechtse festival ontving tevens een rapport met aanbevelingen om de volgende edities nog groener te maken.

De award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De vergelijkbare Greener Festival Award bestond al wel, maar die geldt uitsluitend voor outdoorfestivals en -events. De Greener Event Award richt zich op evenementen met binnenactiviteiten.

SPRING zet zich op verschillende manieren actief in om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te opereren. De brochure wordt bijvoorbeeld gedrukt op gerecycled papier, ze werken samen met lokale leveranciers en artiesten worden niet verplaatst in taxi’s maar krijgen een huurfiets.

Festivals en events worden niet gescout, maar kunnen zich zelf inschrijven voor de prijs. Vervolgens wordt het festival door de organisatie van A Greener Festival bezocht en wordt er gevraagd een uitgebreide documentatie aan te voeren. De deelname van SPRING werd onder meer aangejaagd door de gemeente Utrecht, die zich als doel had gesteld om in 2020 40 Utrechtse festivals dit label te laten halen.

Belangrijke partner in duurzaamheid is de Stadsschouwburg Utrecht, legt zakelijk leider Jeltsje In der Rieden uit. ‘Het is heel erg uitgebreid wat je aan moet leveren. Bijvoorbeeld: wat is de energieleverancier van de schouwburg, in welk tarief zitten ze en in welke regeling, hoeveel kilowatt heb je verbruikt? De schouwburg is hier zelf ook heel erg mee bezig, dus dat is een goeie partner om dat samen mee te doen. We willen dit in de toekomst ook gaan doen met andere locaties waar we een lange relatie mee hebben.’

SPRING is samen met het Ierse Doolin Folk Festival het eerste indoor-festival wereldwijd dat dit label mag voeren.

Foto: Anna van Kooij