Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2020– toegekend aan Rineke Roosenboom. De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van €12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én € 22.500 voor de uitvoering ervan. De uitreiking vindt plaats tijdens het Bellevue Schrijversweekend op 8 februari in Theater Bellevue.

Rineke Roosenboom (Boxmeer, 1989) schreef voor onder andere toneelgroep ECHO, de VPRO, Orkater en Oerol. Met haar muziektheatergezelschap iona&rineke maakt ze fictief-documentair theater met een combinatie van nieuwgeschreven live-muziek en teksten.

Roosenboom ontvangt de beurs voor de uitwerking van haar ingediende concept voor het toneelstuk Small Bangs. De auteur wil daarin angst als fenomeen ontrafelen, ‘via een caleidoscopische blik op het thema een spiegel tonen waarin we onszelf het beste kunnen zien: in de monsters die we creëren’. In de wereld van Small Bangs worden schone blote baby’s gevonden op plekken waar aanslagen zijn gepleegd, rampen zijn voorgevallen en de ergste break-up-gesprekken zijn gevoerd. Plekken waar angst geboren wordt.

De jury is vol lof over de synopsis en de aangeleverde scènes en prijst de uitwerking van het taalgebruik van de personages, de geschapen verbeeldingsrijke wereld en de relevantie van het thema. De jury ziet Small Bangs als ‘een unieke, spannende, evocatieve en stijlvolle tekst met veel potentie en ruimte voor uitdaging als de tekst wordt opgevoerd’.

Naast de uitreiking zal tijdens het Bellevue Schrijversweekend ook een fragment van Een vlinder van sneeuw van Jannemieke Caspers (winnaar 2019) te zien zijn en gaat het stuk Mijn in première. Mijn is geschreven door Koen Caris, de winnaar van 2017, met behulp van het stipendium. Dit stuk met maar liefst negen personages wordt na drie weken repeteren onder leiding van regisseur Ada Ozdogan in minimale vormgeving gespeeld.

Het TheaterTekstTalent stipendium is een initiatief van Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het heeft als doel schrijvers van nieuwe theaterteksten te ondersteunen en een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven. De jury van TheaterTekstTalent werd dit jaar gevormd door Joachim Fleury (advocaat en initiatienemer TheaterTekstTalent), Casper Vandeputte (theatermaker), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver) en Elly Scheele (toneelschrijver en winnaar TTT 2018).

Foto: Lilian van Rooij