Ahilan Ratnamohan heeft zaterdag het TheaterTekstTalent Stipendium 2022 ontvangen tijdens de Toneelschrijfdag in Theater Bellevue in Amsterdam. Hij krijgt de beurs voor het uitwerken van zijn plan voor de theatertekst Alle woorden die ik nog niet kende.

Volgens de jury draagt het concept voor de theatertekst Alle Nederlandse woorden die ik nog niet kende de belofte in zich om ‘een experimentele theatermonoloog te worden die tegelijkertijd ook een middel is om de Nederlandse taal te leren’. Tussen 2010 en 2018 – zijn eerste jaren in België – verzamelde Ratnamohan een lijst van hem nog onbekende woorden. Dat werden er 840, die hij allemaal gebruikt in de nieuwe theatertekst. Zo experimenteert hij volgens de jury met taalleren als performance. ‘Het taalleerproces en het stuiten op nieuwe woorden vormen de dramaturgie van de toneeltekst, in plaats van personages of plot. De tekst prikkelt zowel emotioneel als rationeel en laat lezer en publiek voelen hoe het is om een buitenstaander te zijn op een manier die nog niet eerder te zien is geweest in het theater.’

Ahilan Ratnamohan (1984) is geboren en getogen in Australië. Na het behalen van een diploma in Film Studies aan de Universiteit van Sydney in 2005, probeerde hij carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Zweden en Duitsland. Sinds 2012 woont hij in België, waar zijn carrière als theatermaker voor het eerst vorm krijgt. Ratnamohan werkte bij Monty Kultuurfaktorij in Antwerpen en maakt nu deel uit van Robin, een productiestructuur in Brussel. Als theatermaker werkt hij vaak met niet-professionele performers en onconventionele vormen om interdisciplinaire projecten te creëren. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalverwervingsprocessen.

Het TheaterTekstTalent Stipendium voor theaterauteurs is een initiatief van Fonds De Versterking, ontwikkeld en uitgevoerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het stipendium bestaat uit een werkbeurs van 12.500 euro, dat is bedoeld om toneelschrijvers in staat te stellen een nieuw toneelstuk te schrijven. Bovendien wordt ook 20.000 euro voor de toekomstige enscenering beschikbaar gesteld en 2.500 euro voor coaching of een tussentijdse presentatie.

Foto: Jorrit Lousberg