Iona Daniel (25) en Rineke Roosenboom (26) zijn de winnaars van de CultuurStekkie Groeiprijs ter waarde van 7500 euro. De prijs is bestemd voor jonge theatermakers die een extra boost verdienen om hun voorstelling onder de aandacht van een groter publiek te brengen en wordt toegekend door CultuurStekkie en Fonds Podiumkunsten. 

Daniel en Roosenboom vormen een performance- en schrijversduo en maken deel uit van De Nieuwkomers, het talentontwikkelingsprogramma van Orkater. Ze ontvingen de prijs ter ondersteuning van hun muziektheatervoorstelling Win won won.

Hadewych Minis overhandigde de prijs op 30 april in het televisieprogramma Opium TV (AVRO/TROS). Minis is een van de ambassadeurs van CultuurStekkie, een door Pokon ontwikkelde kruidenkweekset (het ‘cultuurstekkie’) die wordt verkocht via theaters, het Theaterfestival en een online webshop. De opbrengst gaat naar nieuw talent in de podiumkunsten, waarvan de Groeiprijs een jaar na lancering het eerste tastbare resultaat is.

Daniel en Roosenboom maken samen met de band Shaking Godspeed en regisseur Sanne Nouws een voorstelling over een geheim genootschap in mockumentary-stijl. Beiden volgden de schrijversopleiding aan de HKU, waarmee ze volgens Orkater ‘een interessante aanvulling op het palet van Orkater / De Nieuwkomers’ zijn.

De Kruiden Kweekset kost vijf euro, waarvan 2,50 euro naar het Fonds Podiumkunsten gaat. De andere helft wordt gebruikt voor basiskosten zoals het product, de zaden, de grondtabletten en ontwikkeling. Het Fonds bepaalt wie het geld krijgt toegekend.

Foto: Verena Blok