Toneelschrijver Ayden Carlo krijgt het TheaterTekstTalent Stipendium 2023. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de opening van het nieuwe schrijversfestival Shakespeare is Dead in De Brakke Grond in Amsterdam. Carlo ontvangt een bijdrage van 35.000 euro voor het uitwerken van zijn toneeltekst Multi-Love, ‘een nieuwe, verfrissende en spannende blik op polyamorie en normen en waarden’.

In de tekst Multi-Love plaatst Ayden Carlo vraagtekens bij de gebruikelijke normen en waarden rond liefdesrelaties en experimenteert tegelijkertijd met vorm door scènes tegelijkertijd plaats te laten vinden. ‘Het is bijna alsof je naar een flatgebouw kijkt en achter ieder raam een verhaal ziet afspelen. Dit past goed bij het thema polyamorie, waarbij mensen met meerdere mensen een romantische relatie aangaan’, schrijft de jury.

Die jury bestond dit jaar uit initiator van het TheaterTekstTalent Stipendium Joachim Fleury, theatermaker Eran Ben-Michaël, toneelschrijver Jibbe Willems, dramaturg/toneelschrijver Melissa Knollenburg en de winnaar van 2022, Ahilan Ratnamohan.

Ayden Carlo studeerde in 2013 af aan de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien is hij actief als schrijver, onder andere bij Raymi Sambo Maakt, de Toneelmakerij, Theatergroep Aluin en Vanaf2 Producties. Hij schreef en bewerkte onder andere De Suriname Monologen – Dr. Sophie Redmond, Robbie & Roef (4+), Kirikou & Karaba de Toverheks (5+) en Twelfth Night (14+). Verder werkt hij als schrijfcoach met onder andere KIP Republic, Bijlmer Parktheater en Het Zuidelijk Toneel.

Het TheaterTekstTalent Stipendium is een samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds met het door hen beheerde Fonds De Versterking, een CultuurFonds op Naam. De winnende toneelschrijver ontvangt een werkbeurs van 12.500 euro voor het schrijven van een nieuw toneelstuk. Daarnaast is er 20.000 euro voor de toekomstige regie en 2.500 euro voor coaching of een tussentijdse presentatie.

Foto: Jorrit Lousberg/Light at Work Photography