Choreografen Isaiah Wilson en Sarah Baltzinger hebben gisteren tijdens de finale van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) de XL Productie Award gewonnen. Ze ontvingen de prijs voor hun duet MEGASTRUCTURE. De prijs, een bedrag van 100.000 euro en daarmee de grootste dansprijs voor jonge choreografen van duetten, werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.

De jury, onder voorzitterschap van Samuel Wuersten, noemt MEGASTRUCTURE een krachtige en gedurfde voorstelling. ‘Het fantastische gebruik van de ruimte en de humor zorgen voor een boeiende en meeslepende ervaring. Met MEGASTRUCTURE creëren de choreografen een intrigerende compositie en we vonden de keuze om geen muziek te gebruiken dapper en boeiend. Wat verrast en nieuwsgierig maakt, is de theatraliteit van het stuk. Het vertrouwen en de authenticiteit maakten het tot een werkelijk opmerkelijke en moedige uitvoering.’

De Spaanse choreograaf Albert Hernández ging naar huis met de Publieksprijs. Daarnaast reikten negen partner-gezelschappen de Partner Award uit, ter stimulans van nieuw werk. Daarmee biedt RIDCC jonge choreografen de mogelijkheid om zich onder begeleiding van een gerenommeerde instellingen verder te ontwikkelen en naam te maken binnen de danswereld.

De Partners Awards werden uitgereikt aan Or Marin (MiR Dance Company Gelsenkirchen), Isaiah Wilson & Sarah Baltzinger (Skånes Dansteater), Mats van Rossum & Rebecca Laufer (Club Guy & Roni / Poetic Disasters Club), Isaiah Wilson & Sarah Baltzinger (NDT), Charlie Skuy (Conny Janssen Danst), Borna Babić & Eliana Stragapede (Codarts Rotterdam), Isaiah Wilson & Sarah Baltzinger (SALLY Dansgezelschap Maastricht), Borna Babić & Eliana Stragapede (Dansateliers) en Isaiah Wilson & Sarah Baltzinger (MAAS Theater en Dans).

Foto MEGASTRUCTURE: Ton van Til