Acteur Nik van den Berg heeft de Piket Kunstprijs 2015 in de categorie toneel gewonnen. In de categorie dans won de Canadese danseres Sarah Murphy. De Piket Kunstprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan jonge kunstenaars die in of rond Den Haag werkzaam zijn.

De jury prijst Nik van den Berg om zijn ‘duidelijke artistieke signatuur’, waarmee hij ‘het podium volledig naar eigen hand’ weet te zetten. Ook zag de jury de ontwikkeling van zijn ‘extravagante theaterpersoonlijkheid’ in het afgelopen jaar als een groot pluspunt. Van den Berg was in 2014 ook al genomineerd voor de Piket Kunstprijzen, maar won toen niet.

Over Sarah Murphy zegt de jury: ‘Murphy gebruikt elke vezel in haar lichaam en slaagt er moeiteloos in je te betoveren. Ze heeft een grote verbeelding waarin ze de toeschouwer weet mee te slepen en kan zich veel dansstijlen eigen maken. Het integreren van emotie en gevoel in haar dans kan Murphy als geen ander.’

Naast de prijzen voor dans en toneel werd er ook een prijs voor schilderkunst en een juryprijs uitgereikt. Deze zijn respectievelijk gewonnen door schilder Lennert Lahuis en pianist Jan Schouten. Schouten begeleidt onder meer de dansers van het Koninklijk Conservatiorium Den Haag en het Nederlands Dans Theater. Ook werkte hij samen met choreografen Jiři Kylian en Hans van Manen.

De winnaars van de Piket Kunstprijzen worden namens Stichting mr. F.H. Piket gekozen door een wisselende vakjury. Dit jaar bestond de jury uit danser en choreograaf Rinus Sprong, actrice Monique van der Werff, acteur en regisseur David Geysen, schilder Maarten Demmink, curator Edwin Buijsen, danser Gérard Lemaitre en danser en choreograaf Cora Bos-Kroese.

Foto: Nik van den Berg