Artistiek directeur Ruth Mackenzie verlaat het Holland Festival na de editie van 2018. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft Mackenzie voorgedragen als Directrice Artistique van Théâtre du Châtelet. 

De Britse Ruth Mackenzie (1957) was de eerste vrouwelijke artistiek directeur van het Holland Festival. Vanaf 2015 geeft ze samen met zakelijk directeur Annet Lekkerkerker het festival vorm.

In 2019 gaat Mackenzie in Parijs aan het werk. Daarvoor dient ze haar parttime contract van vijf jaar bij het Holland Festival uit. Samen met het artistieke team stelt ze de festivaledities van 2017 en 2018 nog samen.

Martijn Sanders, voorzitter van de Raad van Toezicht, betreurt het vertrek van Mackenzie, maar heeft alle begrip dat zij een fulltime baan accepteert in een vooraanstaand Parijs theater. ‘Zij heeft inmiddels twee mooie Holland Festivaledities samengesteld en wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit ook voor 2017 en 2018 doet.’

Ruth Mackenzie kijkt nu al tevreden terug op haar tijd bij het Holland Festival, waar ze mocht werken met ‘zo’n grote kunstenaars, publiek en collega’s.’ Na 2018 zullen ze vanuit haar nieuwe baan contact houden, ‘als partners en vrienden’.