Ruth Mackenzie volgt Pierre Audi op als artistiek directeur van het Holland Festival. Dat maakte bestuursvoorzitter Martijn Sanders vandaag bekend op een persconferentie. Het is voor het eerst dat het Holland Festival een vrouwelijke artistiek directeur aanstelt. Vanaf 2015 zal Mackenzie samen met zakelijk directeur Annet Lekkerkerker het festival vormgeven. 

Ruth Mackenzie (1957) heeft ruime ervaring als directeur en adviseur in de Britse kunstwereld. Recent was ze directeur van het Londen 2012 Festival, het officiële culturele programma voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Eerder was ze algemeen directeur van de Schotse Opera en het Manchester International Festival en artistiek directeur van het Chichester Festival Theatre. Ze werkte als adviserend dramaturg bij de Wiener Festwochen en was speciaal adviseur van de Britse minister van Cultuur, Media en Sport. Ook had ze adviesfuncties bij onder andere het Barbican Centre, het London Symphony Orchestra, de BBC en de Tate. In 2012 ontving ze de Peter Brook Empty Space Special Achievement en werd ze door de Britse koningin Elizabeth onderscheiden met een CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) voor haar verdiensten voor het Londen 2012 Festival.

Het eerste Holland Festival van Mackenzies hand wordt de achtenzestigste editie, die plaatsvindt in juni 2015. Pierre Audi, de huidige artistiek directeur, treedt af na het festival van 2014. Vanaf aanstaande september zal Mackenzie haar werkzaamheden voor het Holland Festival aanvangen.

Mackenzie is opgetogen over haar benoeming: ‘Ik ben heel blij en zeer vereerd dat ik Pierre Audi – een van mijn helden – mag opvolgen in een van de beste festivalbanen ter wereld. Mijn eerste festival zal in 2015 zijn. Ik kijk er erg naar uit om naar Amsterdam te verhuizen en hier in 2014 met mijn team aan de slag te gaan.’