Annet Lekkerkerker (52), momenteel zakelijk directeur van het Holland Festival, wordt per 1 januari 2018 algemeen directeur van het festival. Lekkerkerker wordt daarmee eindverantwoordelijk voor zowel het zakelijke als het artistieke beleid. Onder Lekkerkerker zal iedere vier jaar een ander uitvoerend kunstenaar aangesteld worden als artistiek leider. De eerste wervingsprocedure voor de functie start deze zomer.

De huidige artistiek directeur Ruth Mackenzie verlaat het Holland Festival na de editie van 2018 om artistiek directeur van Théâtre du Châtelet in Parijs te worden.

Met het aantreden van Lekkerkerker als algemeen directeur wordt het huidige besturingsmodel van het Holland Festival gewijzigd van twee nevengeschikte directeuren naar een. Het festival hoopt daarmee beter in staat te zijn ‘in een complexere omgeving, over langere termijn een duidelijke artistieke koers te blijven varen’. Het moet ook helpen om ‘essentiële nationale en internationale structurele samenwerkingen goed te onderhouden’.

Annet Lekkerkerker (Den Haag 1965) was, voordat zij in 2009 bij het Holland Festival aantrad als zakelijk directeur, van 2002 tot 2009 hoofd programmering van de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarvoor was zij zakelijk directeur van ZT Hollandia.

Foto: Michel Porro