Producent Mike Vullings heeft de geplande tour van de rockmusical War of the Worlds de dag voor de première in Tilburg afgelast. De Engelse Jeff Wayne Music Group die de rechten beheert van de Musical Version of War of the Worlds gaat niet akkoord met de uitvoering van de muziek.

De Brabantse producent had van Buma/Stemra toestemming gekregen voor het gebruik van de muziek. De Jeff Wayne Music Group beslist echter over de uitvoering ervan en was het op basis van de laatst ingediende plannen oneens met producent, onder meer over het gebruik van instrumenten en het missen van een dirigent.

Volgens Vullings gaat het maar om kleine verschillen in de muziek en hoeven er geen grote aanpassingen gedaan te worden in de arrangementen. Maar het lukt de makers niet meer om voor de première morgen de gevraagde wijzigingen door te voeren. Er is nu besloten ‘om meer tijd te nemen en de tour uit te stellen naar volgend voorjaar zodat de onderhandeling in goede banen geleid kan worden en ze een kwalitatief goede voorstelling neer kunnen zetten’. Vullings benadrukt dat hij net als de Engelse organisatie ‘kwaliteit wil neerzetten uit liefde voor de muziek van Jeff Wayne. We vinden dit gewoon een te gek stuk.’

Begin oktober werd de eerste try-out in Uden al last minute afgelast. Het publiek was toen al in het theater aanwezig. Er worden nu in totaal 16 opvoeringen gecanceld. Daarbij zijn 26 medewerkers betrokken, die nu plots zonder werk zitten. Wat ze nog aan betaling zullen ontvangen, is nog onduidelijk. Vullings laat weten in ieder geval te proberen om ze zoveel mogelijk over te plaatsen naar andere van zijn producties. En van verschillende acteurs verwacht hij dat ze door hun naamsbekendheid ‘genoeg nieuwe aanbiedingen zullen krijgen’.

Bezoekers die al een kaartje hebben gekocht hebben de mogelijkheid om deze te laten overzetten naar een van de shows komend voorjaar.

Foto: Mark van den Heuvel