Producent Joint Venture Productions heeft de nieuwe Nederlandse versie van Urinetown de Musical teruggetrokken. Door een tegenvallende voorverkoop is er onvoldoende financiële zekerheid. 23 september zou de musical in Schouwburg Amstelveen in premiere gaan.

Het besluit om te moeten stoppen is ‘erg teleurstellend voor alle betrokken partijen’, zegt Marcel Woudsma, eigenaar van het Leidse Joint Venture. De cast zat al in de derde repetitieweek. Voor de Nederlandse versie van de Broadway-musical van Greg Kotis (script en liedteksten) en Mark Hollman (muziek en liedteksten) waren onder meer spelers Linda Wagenmakers en Jeffrey Italiaander aangetrokken. Filip Bolluyt zou in de productie zijn 40-jarig jubileum als acteur vieren.

Urinetown werd in 2009 al eens in Nederland opgevoerd door M-Lab, toen met René van Kooten, Jamai Loman en Noortje Herlaar in de hoofdrollen. De satirische musical vertelt over een grauw stadje waar water schaars is en privétoiletten verboden zijn. Een groepje bewoners komt in opstand als het boosaardige bedrijf dat wc’s exploiteert torenhoge toegangsprijzen vraagt.

Bezoekers die al kaarten hadden gekocht, krijgen hun geld terug.