Theaterfestival De Parade gaat in Amsterdam niet door. Het reizende festival zou van 13 tot en met 29 augustus neerstrijken in het Martin Luther Kingpark, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen werd de aanvraag voor een vergunning afgewezen.

‘De verslagenheid is groot, maar we zijn ook blij met hoe ver we gekomen zijn deze zomer’, aldus programmeur John de Weerd, refererend naar de edities in Eindhoven, Den Haag en Utrecht. Daar stond het festival dit jaar al in aangepaste vorm, waarbij maximaal 500 bezoekers zich met vaste zitplaatsen tegelijk op het terrein konden bevinden. Bezoekers konden een pakket kopen met daarin twee voorstellingen, eten en drinken. Het festival werd dit jaar in deze drie steden deels gefinancierd door noodsteun van de gemeentes en private fondsen, nadat de organisatie in december 2020 de financiële noodklok luidde.

In Amsterdam was die extra financiering er niet. De verwachting was immers een editie met volledige capaciteit en toegangstesten. Met de aangescherpte maatregelen van 9 juli verdween deze mogelijkheid. De organisatie diende een nieuw plan in bij de Gemeente Amsterdam, waarbij maximaal 1750 mensen het festival konden bezoeken, mits zij een vaste zitplaats kregen. Dit plan werd door de gemeente afgewezen door een te hoog risico op verkeer tussen mensen.

‘De Gemeente heeft veel meegedacht. We hebben samen heel lang gepuzzeld, maar uiteindelijk was het niet mogelijk om een rendabele editie neer te zetten,’ vertelt De Weerd. De dertig artiesten die op het programma stonden, werden afgezegd. De Parade hoopt aanspraak te maken op de Aanvullend Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Deze nieuwe regeling is een aanvulling op de Garantieregeling Evenementen en wordt nog uitgewerkt door de gemeentes en OCW. In januari 2022 verwacht organisatie Mobile Arts duidelijkheid over de regeling.

‘We hebben enorm genoten van de festivals in de steden die we wel hebben kunnen organiseren en de langverwachte hereniging met ons publiek aldaar. We hopen na zo veel tegenslagen de afgelopen 1,5 jaar met deze nieuwe ATE-regeling ook onze getroffen artiesten, medewerkers, tenteigenaren en restauranthouders tegemoet te kunnen komen’, aldus directeur Nicole van Vessum in het persbericht.

De Parade is tot en met zondag 8 augustus nog te bezoeken in het Moreelsepark in Utrecht. In september 2021 hoopt het festival haar tenten op te bouwen in het Museumpark in Rotterdam, waar De Parade haar tournee dit jaar afsluit van 17 tot en met 26 september. Een deel van de voorstellingen die in Amsterdam stonden gepland, kan in Rotterdam waarschijnlijk alsnog een podium krijgen. In welke vorm het festival in Rotterdam zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Foto: Erik van ’t Hoff