De Franse regisseur Patrice Chéreau is op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij regisseerde vanaf jonge leeftijd vele opera’s, toneelvoorstellingen en films. Ook was hij werkzaam als filmproducent, scenarist en acteur.

Chéreau maakte zijn eerste professionele toneelvoorstelling op negentienjarige leeftijd in 1964, vijf jaar later regisseerde hij zijn eerste opera. Hij maakte naam met Der Ring des Nibelungen op de opening van het honderdjarig bestaan van de Bayreuther Festspiele in 1976, die hij maakte met dirigent en componist Pierre Boulez en vormgever Richard Peduzzi. Hun uitvoering van de cyclus staat te boek als een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de opera.

In 2007 opende de zestigste editie van het Holland Festival met Chéreau’s enscenering van Janácek’s opera From the house of the dead, gemaakt met hetzelf de artistieke team als zijn Ring. In 2011 organiseerde de Stadsschouwburg Amsterdam met het Theater Instituut Nederland en de Universiteit van Amsterdam een programma rondom zijn voorstelling Rêve d’automne van Jon Fosse.

Als filmregisseur maakte hij naam met films als La reine Margot (1994), Intimacy (2001) en Son frère (2003). Voor vrijwel al zijn films schreef hij zelf het scenario. In 1984 won hij zijn eerste César, het Franse equivalent van de Oscar, voor het scenario van L’homme blessé. Zijn tweede César ontving hij voor Ceux qui m’aiment prendront le train. In 1994 werd La reine Margot zowel met de juryprijs als de prijs voor beste actrice bekroond op het filmfestival van Cannes. In 2002 won Chéreau de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn met Intimacy.

Foto: Sakis Mitrolidis