Floor Huygen, regisseur en artistiek leider van Theater Artemis van 2005 tot 2012, is op zondagavond 10 januari overleden. Ruim drieënhalf jaar geleden werd ze gedwongen haar werk neer te leggen, nadat bij haar een ernstige hersenziekte was vastgesteld. Ze is 59 jaar geworden.

Huygen zocht bij Artemis het grensvlak op tussen jeugdtheater en theater voor volwassenen. Ze bracht beide werelden samen en streed voor een volwaardige positie van jeugdtheater, als onmiskenbaar onderdeel van het Nederlandstalige theaterbestel. Volgens Artemis bracht ze met haar ‘autonome aanpak en nietsontziende manier van theater maken’ een ‘kleine revolutie’ teweeg, zowel binnen het gezelschap als in het jeugdtheater als geheel.

Huygen nam in 2005 de artistieke leiding van Theater Artemis over van de in 2015 overleden Matthijs Rümke. Ze introduceerde er het ‘theater voor vele leeftijden’: elementair en puur theater, met oog voor de manier waarop in onze hedendaagse maatschappij het niet-menselijke het van de mens begint over te nemen, als gevolg van de technologische vooruitgang en economische wetmatigheden. In het theater bracht ze de gescheiden werelden van kinderen en volwassenen bij elkaar.

Ook trok ze acteurs aan die niet eerder voor jeugdtheater hadden geschreven en regisseerde ze nieuw geschreven teksten en bewerkingen van repertoire. Ze liet verhalen die oorspronkelijk niet voor een jong publiek bedoeld waren bewerken, zoals Emily Brontë’s Wuthering Heights (Woeste hoogten, rusteloze zielen) door Jeroen Olyslaegers in 2009 en Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde.

Voordat ze bij Artemis aan het werk ging was Huygen betrokken bij Theatergroep Hollandia, waar ze onder andere Kingcorn of zogezegd en alles, Lena en Willem en Varkens/Boeren: Nageslacht regisseerde.

Meerdere regies van haar hand werden geselecteerd voor het Theaterfestival, zoals De hartstreek (Het Kruis van Bourgondië, 1997) en Woeste hoogten, rusteloze zielen (Theater Artemis en Theater Antigone, 2009), dat in 2010 ook de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het jaar won. Drie monniken, een tekst van Bernard Dewulf, met Paul Koek, Bert Luppes en Titus Muizelaar, was haar laatste regie. In februari 2013 werd Huygen opgevolgd door Jetse Batelaan, die sindsdien Theater Artemis runt.

Foto: Theater Artemis