ITs Festival Amsterdam mag opnieuw rekenen op de financiële steun van het VSBfonds. Het festival ontvangt voor de tweede keer vijfenzeventigduizend euro voor het tonen van de nieuwe lichting podiumtalent. Het VSBfonds is het derde private fonds dat het festival steunt.

Behalve het VSBfonds wordt het ITs gefinancierd door het Norma Fonds en Stichting Imperium. Het Norma Fonds ondersteunt het dansprogramma en schrijft een prijs uit voor de best uitvoerende danser, de Norma Dance Award. Derde- en vierdejaars studenten van de uitvoerende dansopleidingen maken met hun klassikale voorstellingen kans op een bedrag van tweeduidend euro, te besteden aan de eigen ontwikkeling als danser. De juryleden voor 2013 zijn Marcelle Schots (recensent), Thomas Falk (choreograaf) en Cecilia Moisio (danser/choreograaf).

Stichting Imperium, de private stichting van choreografe Krisztina de Châtel, verbindt zich de komende drie festivaledities aan ITs Festival. De Choreography Award, die sinds 2006 wordt uitgereikt aan een veelbelovende choreograaf, heet voortaan de ITs Krisztina de Châtel Award. De prijs bestaat uit vijfenveertighonderd euro en een speelplek in het Melkweg Theater en op ITs 2014 om zijn of haar nieuwe werk te tonen. De jury van de Award bestaat dit jaar uit Anita van Dolen (Julidans), Maarten Duinker (Melkweg), Luuk van Eijk (Stichting Imperium) en Jasper Weck (Theater de Veste).

Met de gemeente Amsterdam en de Europese Commissie is het VSBfonds de belangrijkste subsidiënt van het festival. De vierentwintigste editie van ITs vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 28 juni in de theaters in de binnenstad van Amsterdam. Het definitieve festivalprogramma wordt half mei 2013 bekendgemaakt op www.itsfestivalamsterdam.com.

(Een poppenhuis – Maren E. Bjørseth, winnaar ITs Ton Lutz Award 2012, foto: Robert van der Ree)