Cabaretiers als Marc-Marie Huijbregts, Youp van ’t Hek, Brigitte Kaandorp, Diederik van Vleuten, Bert Visscher en Jochem Myjer dreigen Stadsschouwburg Velsen te gaan mijden als directeur Jacob Bron daar voorgoed vertrekt. Dat zei Marc-Marie Huijbregts vrijdag in De Wereld Draait Door toen hij de schorsing van ‘echt de allerbeste theaterdirecteur van Nederland’ aankaartte. Andere cabaretiers betuigden daarna hun steun op Facebook en Twitter.

In mei vroeg het bestuur van Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden aan Jacob Bron zijn directietaken neer te leggen. Erik van Toor van het externe onderzoeks- en organisatiebureau ProCorporate werd aangesteld als interim manager. Aanleiding voor de schorsing waren onder meer financiële tekorten, die zouden te maken hebben met terugloop in de zaalbezetting. De schouwburg leed in 2014 en 2015 verlies en men vreesde herhaling in 2016. ProCorporate kreeg – met toestemming van Bron – de opdracht om de werkprocessen en de financiële administratie door te lichten en met voorstellen te komen om de schouwburg beter te laten draaien. De schorsing van Bron zou eerst tijdelijk zijn, maar inmiddels loopt een rechtszaak omtrent een definitief ontslag. 31 oktober volgt de uitspraak.

Huijbregts nam het in De Wereld Draait Door op voor Bron. ‘Ik ben geen actievoerder. Maar als er ergens onrecht is, vind ik het mijn taak om niet weg te kijken’, zei hij met gebalde vuisten. Volgens hem is de theaterdirecteur voor artiesten een belangrijke reden waarom ze in IJmuiden komen spelen en zullen ze zonder Bron het theater mijden. ‘Een theater is meer dan stenen’, aldus Huijbregts. ‘De directeur is het hart van het theater, die het theater leven inblaast. En dat kan niemand zo goed als Jacob Bron.’

Bij de schouwburg zelf zijn volgens interim directeur Van Toor geen berichten of afmeldingen van cabaretiers binnengekomen. ‘We hebben ook nog niets gemerkt bij nieuwe boekingen.’ Over de rede van de schorsing geeft Van Toor geen commentaar. ‘Het is een dispuut tussen het bestuur en Bron en ik heb met hun advocaten afgesproken daarover geen uitspraken te doen tot na de rechtszaak eind oktober.’ Ook over de huidige financiële situatie treedt hij liever niet baar buiten.

Foto: IJmuider Courant