In een Grieks klooster is acteur en (poppen)theatermaker Jozef van den Berg op 74-jarige leeftijd overleden. Met zijn poppentheater voor kinderen en volwassenen boekte hij internationaal succes. 34 jaar geleden nam hij abrupt afscheid van het toneel, voorafgaand aan een voorstelling in Vlaanderen. De laatste jaren leefde hij als kluizenaar.

Van den Berg (Beers, 1949) ging eind jaren zestig naar de Arnhemse toneelschool, waar hij aan het begin van het tweede jaar weer mee stopte. Hij verhuisde naar Groningen en begon daar als poppenspeler, aanvankelijk in een poppenkast, maar later haalde hij het voordoek weg en werd hij zelf als poppenspeler ook zichtbaar voor het publiek. Hij maakte zowel poppentheater voor kinderen als volwassenen.

In 1980 krijgt hij de Hans Snoekprijs voor Appeloog. In datzelfde jaar maakte hij Moeke en Dwaas voor het Holland Festival, wat zijn grote doorbraak betekende. Hierna maakte hij tal van voorstellingen die hij speelde in binnen- en buitenland.

In 1989 speelde hij zijn laatste voorstelling Genoeg Gewacht, een reactie op Wachten op Godot van Samuel Beckett. Vlak voor de Belgische première in Antwerpen op 12 september 1989, had hij naar eigen zeggen een ‘ontmoeting met God’. Vijf minuten voorafgaand aan de tweede voorstelling in Antwerpen, op 14 september, nam hij abrupt en definitief afscheid van het toneel (‘Voor mij is het voorbij. Ik zoek de werkelijkheid’). Hij bekeerde zich tot het orthodoxe christendom en wendde zich volledig tot zijn geloof.

In 1990 leek er even sprake te zijn van een terugkeer toen hij werkte aan de nieuwe familievoorstelling De Omgekeerde Wereld, waarin hij zijn nieuwe geloof wilde betrekken. Maar hij raakt oververmoeid en overspannen en de voorstelling, waarvoor al 40 duizend kaarten waren verkocht, is nooit gerealiseerd. Later heeft hij nog een poging ondernomen om de voorstelling De ontmoeting te spelen, maar ook dat bleek niet haalbaar.

Vanaf 1991 leefde hij als kluizenaar, aanvankelijk in de fietsenstalling van het gemeentehuis in Neerijnen, later in een zelfgebouwde kapel in de achtertuin van een dorpsgenoot. Op 4 september 2014 kwam hij onverwacht naar het Vlaamse Theaterfestival in De Singel in Antwerpen om over zijn historisch afscheid te praten.

Zijn laatste dagen bracht hij door in een klooster in Griekenland, waar hij onlangs overleed. Van den Berg had vier kinderen, onder wie theatermaker Lotte van den Berg.

foto Bert Nienhuis