Het Nationale Ballet heeft afscheid genomen van eerste solisten Jozef Varga en Remi Wörtmeyer. Hun laatste optreden bij het gezelschap was in het Hans van Manen Festival

Jozef Varga kwam na een carrière bij het Tsjechisch Ballet in Praag en het Zwitserse Zürcher Ballett in 2007 naar Het Nationale Ballet, waar hij direct een eerste-solistencontract kreeg. Hij won prijzen op diverse buitenlandse balletcompetities en werd in 2010 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs. Na 15 jaar bij Het Nationale Ballet te hebben gedanst nam hij op 17 juni afscheid als danser. Varga blijft aan Het Nationale Ballet verbonden als balletmeester.

De Australische Remi Wörtmeyer trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds 2013 is hij eerste solist. In 2013 werd hij geëerd met de Alexandera Radius Prijs. Na 12 jaar bij Het Nationale Ballet te hebben gedanst nam Wörtmeyer op 19 juni officieel afscheid. Hij gaat als zelfstandig choreograaf verder en zal zich richten op andere artistieke projecten.

Foto: Remi Wörtmeyer in The Second Detail van Het Nationale Ballet, door Angela Sterling.