Podia en bespelers gaan gezamenlijk informatie verzamelen en uitwisselen op een nieuw Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP). De data kunnen gebruikt worden voor onder meer efficiëntere marketingacties en het stroomlijnen van administratieve processen. 


DIP is een initiatief van drie brancheverenigingen in de podiumkunsten: de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Op dit moment bestaan er al twee digitale initiatieven in de podiumkunstensector. Podiumkunst.info maakt het mogelijk om gestandaardiseerde contracten af te sluiten tussen presenterende en producerende instellingen en biedt inzage in de verkoopstanden. PubliekNL verschaft voornamelijk inzicht in bezoekersinformatie en de verkoopstanden. In DIP worden de functionaliteiten van beide initiatieven geïntegreerd in één platform en worden de functionaliteiten en analysemogelijkheden uitgebreid.

De drie brancheverenigingen willen tegen het voorjaar van 2020 al hun ruim 250 leden laten aansluiten bij het netwerk. Dan worden de gegevens van meer dan 24.000 voorstellingen en concerten en ruim 6 miljoen bezoeken in de Nederlandse podiumkunsten bij elkaar gebracht. ‘De meerwaarde voor producenten en presenterende instellingen is daarmee direct exponentieel toegenomen’, stelt Matthijs Bongertman, bestuurslid van Stichting Podiumkunst.info en directeur van Senf Theaterpartners.

Vooral op het gebeid van marketing zijn de verwachtingen groot. Van de theaterbezoeker worden straks (geanonimiseerde) gegevens verzameld over tijdstip van aankoop, postcodegebied, bezochte voorstellingen en genres. Op basis van de landelijke en regionale inzichten kunnen gerichte marketingactiviteiten en specifieke campagnes worden ontwikkeld. ‘Dit is een essentiële stap om meer bezoekers én meer maatschappelijk bereik te genereren’, schrijft Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg Haarlem en een van de initiatiefnemers van Stichting DIP. Het platform biedt volgens de initiafnemers ook kansen om het erfgoed in de podiumkunsten te bewaren en te ontsluiten.