Gisteren ontvingen, tijdens de jaarlijkse lintjesregen op de dag voor Koningsdag, bijna drieduizend mensen een koninklijke onderscheiding. Theaterkrant.nl zet de personen in de podiumkunstensector op een rij.

Actrice, cabaretier en zangeres Jenny Arean is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze ontvangt de onderscheiding vanwege haar grote rol in de ontwikkeling van de Nederlandse cultuur en de wijze waarop ze gedurende meerdere decennia de Nederlandse kleinkunst op een kenmerkende wijze heeft verrijkt. Arean begon haar omvangrijke carrière in de jaren zestig bij het ABC-theater van Wim Kan. Ze speelde in cabaretvoorstellingen, musicals en voor film en televisie. Ze ontving tweemaal de Annie M.G. Schmidtprijs en kreeg in 2016 de Blijvend Applaus Prijs in de categorie Cabaret en Kleinkunst voor haar gehele oeuvre.

Richard van Bilsen, oprichter van de cabaretsite Zwartekat.nl, is benoemd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een groep mensen uit de theatersector – waaronder Nico Baars, Jacques Klöters en Jan Jaap van der Wal ­– heeft gezamenlijk een aanvraag onderschreven om deze onderscheiding aan Van Bilsen toe te kennen.

Componist, tekstschrijver en zangers Izaline Calister is ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Calister werkt onder andere nauw samen met het Volksoperahuis (op De Parade). Daarnaast is zij actief betrokken bij theatergroep Stichting Julius Leeft!, is ze als docent zang en podiumpresentatie verbonden aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en bij de Raad van Toezicht van Dutch Culture (advies en begeleiding rondom internationaal cultuurbeleid in Nederland).

Theatermaker Cilia Hogerzeil is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hogerzeil richtte in 2001 Muziektheater Hollands Diep op, waar ze tot vorig jaar directeur en artistiek leider van was. Ze is gespecialiseerd in muziek- en operavoorstellingen op locaties met voorkeur voor hedendaagse muziek.

Ten slotte zijn Steef en Hannie Schinkel beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar is sinds 2003 eigenaar van Schiller Theater Place Royale in Utrecht, en redde daarmee de dreigende ondergang van het in 1766 opgerichte theater. Ondanks verschillende tegenslagen bleven ze zich zonder subsidies en op eigen kracht sterk maken voor cultuur in de stad Utrecht. Ze hebben onder meer het Utrechts Kleinkunst en het Utrechts Cabaret Festival op de Nederlandse kaart gezet.

Foto Jenny Arean: Mark Kohn