Zeven Nederlandse theaters worden onder de noemer De coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Het initiatief komt van Frascati in Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag, De Verkadefabriek in Den Bosch, Grand Theatre in Groningen, de Toneelschuur in Haarlem, Theater Kikker in Utrecht en de Rotterdamse Schouwburg.

Jaarlijks zullen De coproducers minimaal twee voorstellingen coproduceren, waarbij ze een startkapitaal beschikbaar stellen en de garantie op circa twintig speelbeurten geven. Ook zetten ze in op een overkoepelende marketingaanpak waarmee ze een zo breed mogelijk publiek willen bereiken. Momenteel zijn ze in gesprek met verschillende fondsen om verdere ondersteuning te zoeken.

Met deze nieuwe aanpak gaan de podia zelf actief participeren in de ontwikkeling van de meer risicovolle producties. Ze hopen hiermee vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen en het gat op te vangen dat is ontstaan door de subsidiekorting op productiehuizen. De deelnemende theaters vervulden al eerder een ontwikkelingsrol en willen met dit initiatief onafhankelijke producties voor de kleine- en middenzaal ondersteunen.

Voor het seizoen 2013-2014 staan twee coproducties gepland. In het najaar van 2013 zal Schwalbe zoekt massa van Schwalbe in première gaan en in het voorjaar van 2014 ensceneert Thibaud Delpeut Caligula van Albert Camus.

(Schwalbe speelt vals – Schwalbe, foto: Pepijn Lutgerink)