De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en Kunsten ’92 zijn een petitie gestart voor het behoud van bewezen kwaliteit in de podiumkunsten. Ze willen dat daarvoor 9,5 miljoen euro wordt toegevoegd aan de landelijke cultuurbegroting.

De belangenorganisaties maken zich zorgen over het verdwijnen van ‘heel veel kwaliteit, expertise en ervaring in de podiumkunsten’ nadat voor een aantal grote podiumkunstproducenten met een lange staat van dienst er bij het Fonds Podiumkunsten geen voldoende budget bleek om ze in 2017-2020 nog te ondersteunen. Onder meer Orkater, Dood Paard en Danstheater Aya verliezen bij het fonds hun meerjarige subsidie.

Alleen de politiek kan er volgens de initiatiefnemers nog voor zorgen dat deze gezelschappen kunnen blijven bestaan. De petitie verzoekt de cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer om € 9,5 miljoen voor de podiumkunsten toe te voegen aan de cultuurbegroting en dit op 21 november tijdens de behandeling van de cultuurbegroting kenbaar te maken aan de minister.

Foto Metaman van Goldmund/Orkater: Ben van Duin