De petitie `Behoud bewezen kwaliteit in de podiumkunsten’ is 10.856 keer ondertekend. De handtekeningen werden vanmiddag overhandigd aan de voorzitter van de commissie OCW van de Tweede Kamer.

De petitie is een initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en Kunsten ’92. De belangenorganisaties maken zich zorgen over het verdwijnen van ‘heel veel kwaliteit, expertise en ervaring in de podiumkunsten’ nadat voor een aantal grote podiumkunstproducenten met een lange staat van dienst er bij het Fonds Podiumkunsten geen voldoende budget bleek om ze in 2017-2020 nog te ondersteunen.

Instellingen als Korzo, Orkater, Dood Paard, Theater Gnaffel, Theatergroep Suburbia, Matzer, Danstheater AYA, MAAStd, Toneelschap Beumer & Drost en Bellevue Lunchtheater dreigen te marginaliseren of zelfs helemaal verdwijnen.

Alleen de politiek kan er volgens de initiatiefnemers nog voor zorgen dat deze gezelschappen kunnen blijven bestaan. De petitie verzoekt de cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer om € 9,5 miljoen voor bewezen kwaliteit in de podiumkunsten toe te voegen aan de cultuurbegroting en dit op 21 november tijdens de behandeling van de cultuurbegroting kenbaar te maken aan de minister.