In zijn woonplaats Parijs is de Britse regisseur en theatervernieuwer Peter Brook overleden. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Met zijn boek De lege ruimte, zijn Shakespeare-bewerkingen en zijn marathonvoorstelling Mahabharata heeft Brook enorme invloed gehad op het Europese theater van de late twintigste eeuw. Hij werd 97 jaar.

Peter Brook (Londen, 1925) sloot zich in 1962 aan bij de Royal Shakespeare Company, waar hij indruk maakte met zijn minimalistische ensceneringen van onder meer King Lear en A Midsummer Night’s Dream. In 1968 publiceerde hij The Empty Space (De lege ruimte), waarin hij zijn ideeën over theater uiteen zette.

In 1974 verhuisde hij naar Parijs, waar hij het Théâtre des Bouffes du Nord renoveerde en er zijn eigen groep vestigde. Hij richtte zich steeds meer op multicultureel theater, met als hoogtepunt de negen uur durende bewerking van het hindoe-epos Mahabharata (1985), met een cast uit alle delen van de wereld. Het werd later verfilmd en in Nederland door de VPRO uitgezonden.

Bouffes du Nord en Peter Brook waren in 2018 te gast in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens festival Brandhaarden. In een interview ter gelegenheid daarvan zei Brook: ‘Theater moet nuttig zijn. Het is zinloos voor mij om te praten en voor jou om te schrijven tenzij we denken dat wat we doen uiteindelijk bruikbaar is voor iemand. Het doel is deel te zijn van een wereldbeweging van mensen die nuttig willen zijn in hun werkveld.’