Romana Vrede, Ira Kip en Simone Zeefuik lanceren een nieuw platform voor niet-Eurocentrische kunstkritiek: PAARS PAARS. ‘In de huidige vorm heeft het Nederlandse recensielandschap makers als ons werkelijk niets te bieden’, schrijven ze in een notitie over de noodzaak aan Zwarte recensenten.

‘Het is schrijnend om keer op keer te aanschouwen hoe de verschillende kunstredacties het voor ons zo belangrijke werk proberen te verstikken in de meest smalle vormen van witheid’, schrijven de initiatiefnemers op hun nieuwe platform paarspaars.nl. ‘Schrijnend en ronduit saai. Te saai om relevante bijdrages te leveren aan de artistieke conversaties waar de werken van dekoloniaal denkende Zwarte choreografen, dansers, regisseurs, schrijvers, vormgevers, theatermakers, dichters en all round creatives onderdeel van zijn.’

Blackity Black makers, schrijvers en denkers worden opgeroepen om vaker het werk van Zwarte makers te bespreken. Alles is welkom: een artikel op een eigen website, een Instagrambericht, een Tweet, een podcast. Voor hen die graag (ook) onderdeel willen zijn van ‘een collectief platform dat kritische noten verwelkomt maar de eurocentrische blik verwerpt’ is er PAARS PAARS.

De initiatiefnemers schrijven behoefte te hebben aan recensies en reflecties die Afro-Nederlandse makers inspireren tot het verder versterken, verdiepen en verbreden van de artistieke signatuur. ‘We verlangen naar kunstkritiek en andere vormen van feedback die niet alleen passen bij onze verbeelding, betrokkenheid en expertises, maar die er ook uit voortkomen. We kijken uit naar stukken waarin het decor, de kostuums en de muziek dusdanig op waarde worden geschat dat ook het vak persoonschap dat hiervoor nodig is de eer krijgt die het verdient.’

Op 2 december lichten de initiatiefnemers hun plannen toe tijdens de bijeenkomst #BPTUnpacks in het Bijlmer Parktheater.