De Europese Unie heeft een subsidie van 200 duizend euro toegekend aan het Platform of European Theatre Academies (PLETA). Dit samenwerkingsverband tussen acht Europese theaterscholen uit Maastricht, Oslo, Helsinki, Riga, Warschau, München, Salzburg en Brussel faciliteert internationale co-creatie en uitwisseling. 

Het eerste PLETA-project is The Odyssee, een voorstelling die de vluchtelingenproblematiek als uitgangspunt neemt. Via de reis van Homerus’ Odysseus onderzoeken de Europese studenten het verlangen naar een betere toekomst en een nieuwe start in Europa. Het stuk gaat op 29 juni in première op het ITs Festival in Amsterdam, in eindregie van Theu Boermans.

De Toneelacademie Maastricht neemt deel aan PLETA met haar Jeroen Willems Academie, een eerbetoon aan acteur en alumnus Jeroen Willems, die in 2012 kwam te overlijden. Willems gold als het schoolvoorbeeld van een internationaal acteur. De Jeroen Willems Academie biedt een student uit Maastricht de kans om deel te nemen aan de Europese projecten van PLETA.

Verantwoordelijk voor dit Europese project is Leo Swinkels, decaan van de Arts Faculty Maastricht. Hij ontwikkelde het samen met Arthur Sonnen aan de Maastrichtse Toneelacademie. Johan Simons is artistiek ambassadeur van PLETA; zijn Ruhrtriënnale participeert in 2016 en 2017.