De Nederlandse Publieke Omroep lanceert op 3 maart een online platform voor verhalende radio: Woord.nl. De site biedt een breed aanbod aan gesproken radioprogramma’s, zoals interviews, hoorspelen, radiodocumentaires, reisverslagen, gesproken cartoons en radioboeken. Woord.nl put uit radiohistorie en actuele programma’s, maar presenteert ook nieuwe radioverhalen en audiocolumns. De lancering vindt plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum. 

Woord.nl is te beluisteren en doorzoeken op de computer, maar ook op tablets en mobiele telefoons. Het platform is ontwikkeld door de VPRO in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en wordt ondersteund door het Mediafonds. Het is voor het eerst dat het Mediafonds niet alleen in een inhoudelijk programma investeert, maar ook in de daarvoor benodigde soft- en hardware.

Het project heeft een lange aanloop gehad, aldus Hans Maarten van den Brink, directeur van het Mediafonds. ‘Al in 2009 organiseerde het fonds de conferentie Woord.nl om aandacht te vragen voor de benarde positie van serieus gesproken woord op de reguliere zenders, die steeds strenger geformatteerd werden (en worden) zodat er voor kunst nauwelijks meer plaats is.’ Na een lange reeks vergaderingen, evaluaties en rapporten is de realisatie van het platform op 3 maart een feit.

Behalve het platform Woord.nl komt Radio1 ook met het radioprogramma Woord, waarin vijf uur lang de verhalende radio centraal staat. Het programma wordt uitgezonden op vrijdagnacht van 02.00 tot 07.00 uur en is tevens te beluisteren op Woord.nl.