Danser en choreograaf Armando Navarro is op 1 september jl. op 83-jarige leeftijd overleden. Navarro was dertig jaar lang verbonden aan het Rotterdamse Scapino Ballet, waarvan 21 jaar als artistiek directeur. Het gezelschap noemt hem ‘de peetvader van de jeugddans in Nederland’.

De Argentijnse Navarro maakte bij het Scapino Ballet kleurrijke bewerkingen van grote klassiekers als Assepoester, Coppélia en De notenkraker voor kinderen en volwassen. Hij begon zijn danscarrière in 1947 bij het Teatro Colon in Buenos Aires. Begin jaren vijftig stapte hij over naar het Nationaal Ballet van Cuba, onder leiding van Alicia Alonso. Bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas in Monte Carlo leerde hij danseres Marian Sarstädt kennen, met wie hij in 1961 trouwde.

Navarro kwam in 1962 naar Nederland, nadat Sarstädt als danseres bij het Nederlands Dans Theater was aangenomen. Al snel leerde hij Hans Snoek kennen, de oprichtster van het (toen nog jeugddansgezelschap) Scapino Ballet. Hij volgde haar op in seizoen 1970-1971 en professionaliseerde het gezelschap in de twee decennia die volgden. Navarro wist de grote choreografen uit het land te bewegen om speciaal voor zijn jeugddansgezelschap balletten te creëren. Tot 1991 bleef hij aan als artistiek directeur, ook toen het gezelschap zich meer op volwassenen ging richten.