Op 27 april viert de koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. Op hun route door de stad krijgen ze optredens van onder andere het Rotterdamse Scapino Ballet en Circusstad Festival te zien.

In het kader van Koningsdag heeft Scapino Ballet Rotterdam een feestelijke choreografie gemaakt die iedereen, jong en oud, zou moeten kunnen dansen. Onder het motto ‘Rotterdans je mee?’ trekt het gezelschap sinds begin april met een team van dansdocenten de stad door om op zoveel mogelijk plekken de dans aan te leren.

Uiteindelijk hoopt Scapino donderdag samen met 250 Rotterdammers de dans op te voeren op het achterdek van de SS Rotterdam. Het dansgezelschap wil met deze Koningsdagdans ‘voor een ontmoeting en verbinding zorgen’ en een ‘dansant eerbetoon’ brengen aan de stad en de koning. Verder op de route geven dansers van Scapino, samen met de Marinierskapel en spoken word artiesten van Spraakuhloos, een optreden bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine.

Op het eerste deel van de koninklijke route (in Rotterdam-Zuid) zullen verscheidene circusacts te zien zijn, die geprogrammeerd worden door het Rotterdamse Circusstad Festival. Het Franse gezelschap Compagnie XY bouwt samen met buurtbewoners menselijke torens en poorten. De acrobaten hopen dat ook de koninklijke familie de uitdaging aangaat. Verder zijn er optredens van ons meer het Rotterdamse jongleursgezelschap Tall Tales Company, het trio Tête Bêche en leerlingen van jeugdcircus Rotjeknor. Sam Balthasar, een student van Codarts Circus Arts, mag voor de koning en zijn familie een diabolo-act opvoeren.

Buiten de koninklijke route kunnen Rotterdammers circusoptredens zien op koningsmarkten in het Liskwartier, Kralingen, Katendrecht, Hillegersberg en Schiebroek.

Volgens artistiek leider van Circusstad Festival Menno van Dyke is Rotterdam inmiddels dé circusstad van Nederland is geworden. Hij vermoedt dat het festival om die reden zo’n prominente rol krijgt tijdens Koningsdag. ‘We hebben in Rotterdam, en in Nederland, in de veertien jaar dat het festival bestaat een enorme ontwikkeling gezien van het hedendaagse circus. Waar het Nederlandse circusveld veertien jaar geleden nog niet echt bestond, is het nu een bloeiend iets geworden. Ik denk dat we in Nederland trots mogen zijn op wat er nu allemaal is.’

De route van de Koninklijke Familie begint donderdag 27 april om 11.00 uur ter hoogte van het Afrikaanderplein.

Foto Koningsdagdans: Bas Czerwinski