Scapino Ballet Rotterdam lanceert vandaag een tijdlijn vol beeldmateriaal en verhalen uit de geschiedenis van het gezelschap. Het oudste dansgezelschap van Nederland bestaat dit jaar 75 jaar. 

De geschiedenis van het dansgezelschap begint bij een gelegenheidsoptreden tijdens een bevrijdingsfeest in 1945. Dat leidde tot een aantal optredens onder de naam Scapino in 1946 in Theater Carré. Danspedagoge Johanna (Hans) Snoek, kunstenaars Nicolaas Wijnberg en Hans van Norden, danser en regisseur Abraham van der Vies en componist Lex van Delden richten in 1946 officieel het Scapino Ballet op.

De tijdlijn toont verschillende mijlpalen, voorstellingen en het aantreden van nieuwe artistiek leiders. Daarnaast is er ook beeldmateriaal te zien van verschillende voorstellingen, van uitvoeringen van De Krekel en de Mier en Jan Klaasen op Reis in 1948 tot recentere voorstellingen zoals Scala in 2017.

Het Scapino Ballet Rotterdam bracht zijn geschiedenis in kaart om dit later dit jaar over te dragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Deze tijdlijn is slechts een klein deel van al het verzamelde en geïnventariseerde beeldmateriaal.

Foto: Pas de Deux, Hans Gerritsen