Met ingang van 1 januari 2013 gaan De Nederlandse Opera (DNO), Het Nationale Ballet (HNB) en het Muziektheater Amsterdam verder als één stichting. Ze willen een ‘nationaal instituut van wereldklasse’ worden. Dit maakten de drie instellingen op 16 januari bekend.

DNO, HNB en het Muziektheater dienen hiertoe een geïntegreerde subsidieaanvraag in bij het Rijk en de gemeente Amsterdam met gescheiden budgetten voor opera, ballet en theater. De instellingen, die al jarenlang nauw samenwerken, zetten hiermee de laatste stap naar een volledige integratie van de huidige stichtingen in één rechtspersoon. De directie zal worden gevormd door Pierre Audi (artistiek directeur DNO), Ted Brandsen (artistiek directeur HNB) en een nog aan te stellen algemeen directeur. De huidige zakelijk directeuren van DNO en HNB, respectievelijk Truze Lodder en Stijn Schoonderwoerd, hebben aangegeven niet beschikbaar te zijn voor deze positie.

DNO en HNB blijven als merknamen bestaan. De integratie moet zorgen voor een grotere slagvaardigheid, een duidelijker profilering door eenduidiger aansturing en versterking van de mogelijkheden voor cultureel ondernemerschap. Er zal een gezamenlijk beleid worden gevoerd op het gebied van marketing, communicatie, verkoop, relatiebeheer, fondsenwerving en sponsoring.