De Amerikaanse danser en choreograaf William Forsythe is benoemd tot associate choreographer bij het Ballet van de Parijse Opera. Zijn eerste choreografie in Parijs is een nieuwe creatie op muziek van de jonge Britse muzikant James Blake, waarmee het gezelschap in juli 2016 het balletseizoen afsluit.

Ook maakt hij binnen hetzelfde programma een nieuwe versie van Approximate Sonata en Of Any If And, beide op muziek van Thom Willems. Hij zal in Parijs nauw samenwerken met Benjamin Millepied, de nieuwe artistiek directeur van het Ballet. 

Vorig jaar werd bekend dat Forsythe zijn gezelschap The Forsythe Company gaat verlaten. Per 1 september 2015 wordt hij opgevolgd door Jacopo Godani. Wel blijft hij als adviseur bij het gezelschap betrokken en houdt de Company werk van zijn hand op het repertoire.

Forsythe studeerde klassieke en moderne dans aan de Jacksonville Universiteit in Florida en ging later naar de Joffrey Ballet School. In 1973 begon hij in Duitsland als danser bij het Stuttgarter Ballett, om er enkele jaren later huischoreograaf te worden. In 1984 werd hij artistiek directeur van het Frankfurter Ballett, dat in 2004 werd opgeheven. Een jaar later startte hij zijn eigen  Forsythe Company. Hij is erelid van het Laban Centre for Movement and Dance in Londen en hij een eredoctoraat van de Juilliard School in New York.