Bij alle risiconiveaus is het veilig en verantwoord om publiek te ontvangen. In hogere risiconiveaus bijvoorbeeld door bezoekers vooraf om een testbewijs te vragen. Dat schrijft de Taskforce culturele en creatieve sector in een eigen Openings- en herstelplan dat ze vandaag aan politiek Den Haag heeft gepresenteerd.

De Taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerkingsverband van ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties, wil dat de overheid samen met de culturele sector tot een routekaart komt die uitgaat van veilig openblijven. Daarvoor presenteren ze vandaag ‘bij wijze van proef een concept-routekaart’. Voor elk risiconiveau van de pandemie (normaal, waakzaam, zorgelijk en ernstig) staat beschreven hoe een podium, museum of festival toch op een veilige manier bezoekers kan ontvangen.

Bij het huidige niveau Zorgelijk zijn er voor binnenzalen drie opties: Open met gebruik van een test (publiek heeft geen beperkingen), open met gebruik van een coronatoegangsbewijs (publiek moet dan zitten en mag max 75 procent van de zaal bezetten) of open zonder coronatoegangsbewijs (publiek houdt dan 1,5 meter afstand, moet zitten en mondkapje dragen).

Naast de routekaart, staat in het plan wat de culturele sector nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis: maatregelen om het publiek weer terug te laten keren, om makers, artiesten en zelfstandig werkenden voor de sector te behouden en om ook in de toekomst een volwaardig programma-aanbod te kunnen bieden.

Het plan gaat ook uitgebreid in op ‘de zeer zorgelijke situatie’ van makers en zelfstandig werkende professionals. De Taskforce heeft een set afspraken opgesteld die moeten waarborgen dat noodsteun alle onderdelen van de culturele keten bereikt.

Het plan is mede onderschreven door de Alliantie van Evenementenbouwers | EventPlatform.