Krisztina de Châtel zal zelfstandig artistieke projecten blijven realiseren met haar nieuwe stichting Châtel Sur Place. Bovendien heeft ze de Stichting Imperium in het leven geroepen, waarmee ze het cultureel erfgoed van haar werk zal beheren en jonge, eigenzinnige dansers en dansmakers financieel gaat ondersteunen.

De Châtel was dertig jaar lang artistiek leider van Dansgroep Krisztina de Châtel, tot het gezelschap in 2008 ophield te bestaan. Met Itzik Galili startte ze op 1 januari 2009 Dansgroep Amsterdam, een nieuw stadsgezelschap voor moderne dans. Onlangs werd bekend dat Dansgroep Amsterdam met ingang van het nieuwe Kunstenplan zal ophouden te bestaan, als gevolg van een negatief advies van zowel de Amsterdamse Kunstraad als het Fonds Podiumkunsten.

Dit seizoen zijn nog enkele voorstellingen van Dansgroep Amsterdam te zien. Van 21 september t/m 18 december 2012 toert Domestica van Krisztina de Châtel en Ann Van den Broek door Nederland. TRIP en masse van White Horse Collective, geproduceerd door Dansgroep Amsterdam, is te zien van 30 november t/m 14 december 2012. Deze voorstelling won vorig jaar de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie. Als laatste productie zal 1 februari 2013 The new factory in première gaan, een co-productie met Dansmakers.

(TRIP en masse White Horse Collective geproduceerd door Dansgroep Amsterdam, foto: Ben van Duin)