Liesbeth Coltof heeft zojuist de oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) gekregen in de Stadsschouwburg Haarlem. Ze kreeg de prijs uit handen van oud-minister Hedy d’Ancona, na afloop van de première van De krijtkring, haar afscheidsvoorstelling bij de Toneelmakerij, waar ze na 29 jaar vertrekt.

Volgens het VSCD-bestuur heeft Coltof een blijvende stempel op het jeugdtheater gedrukt. ‘Als regisseur en artistiek leider heeft zij vele urgente verhalen verteld en baanbrekende producties geleid. (…) Coltof heeft er mede voor gezorgd dat het jeugdtheater in Nederland verder groeide en ook internationaal zorgde ze ervoor dat Nederland voorop liep in lef, aanpak, originaliteit en actualiteit. Lastige en urgente onderwerpen op het podium schuwde ze niet.’ Ook roemde het bestuur de ruimte die Coltof creëerde voor talentontwikkeling van nieuwe acteurs en regisseurs.

Het bestuur van de VSCD kent de prijs incidenteel toe aan één of meerdere podiumkunstenaars die met hun carrière een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse podiumkunsten en hebben bijgedragen aan een ontwikkeling die gezichtsbepalend is geworden in de sector. De prijs werd vijftien keer eerder uitgereikt, voor het eerst in 1988 aan acteur Guus Hermus. Recente winnaars waren Hans van Manen (2017), Youp van ’t Hek (2016) en Joop van den Ende (2011).

Het bestuur bestaat momenteel uit voorzitter Gea Zantinge (Het Koninklijke Concertgebouw), Arjen Berendse (Theater Aan de Slinger), Lineke Kortekaas (Theater de Koornbeurs), Alex Kühne (Deventer Schouwburg), Leontien Wiering (Het Klooster) en Harry de Bruin (TheaterHangaar).

Liesbeth Coltof (1954) was sinds 1990 artistiek leider van Huis aan de Amstel, het jeugdtheatergezelschap dat in 2009 samen met Wederzijds fuseerde tot de Toneelmakerij. De krijtkring, de laatste regie van Coltof bij de Toneelmakerij, is tot en met 2 december te zien. Vanaf 1 januari neemt Paul Knieriem de leiding van het jeugdtheatergezelschap over.

Na afloop van de voorstelling werd tevens de Prijs van de Kritiek uitgereikt aan het Nederlands jeugdtheater. ‘Jeugdtheatermakers maken niet alleen theater, ze maken ook publiek. Want wie als kind wordt gegrepen door het mee-maken in het theater, die neemt dat mee. Die is theaterpubliek geworden. Die is niet gauw bang dat theater iets is voor een klein select groepje’, zei Theaterkrant-recensent Wendy Lubberding namens de Kring van Nederlandse Theatercritici in haar laudatio.

Foto: Chris van Houts