De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kent de VSCD Oeuvreprijs toe aan theaterduo Waardenberg en De Jong. Op maandag 25 oktober wordt de prijs uitgereikt tijdens cabaretfestival PEPER in Theater Diligentia in Den Haag. Dan worden ook de jaarlijkse cabaretprijzen (de drie Poelifinario’s en de Neerlands Hoop) uitgereikt.

Volgens het bestuur van de VSCD heeft Waardenberg en De Jong een ‘unieke positie binnen de cabaretwereld’ en kan het duo bogen op een tijdloos succes. ‘De recente reünie van Waardenberg en De Jong in het theater tart iedere natuurwet. Niet alleen omdat ze als zestigers nog steeds een slopende performance kunnen geven, maar ook omdat hun materiaal ongevoelig blijkt voor de tand des tijds. Wat toen spannend was, is dat in een radicaal veranderde samenleving nog steeds’, aldus het bestuur.

Martin Waardenberg en Wilfried de Jong maakten begin vorig jaar een comeback als theaterduo, nadat ze tussen 1985 en 1999 met zes shows door het land toerden. ‘Twintig jaar na hun theaterafscheid als duo, zijn Waardenberg & De Jong nog even bruisend, knallend, explosief, opwindend en energiek. Én humoristisch, niet te vergeten’, schreef Theaterkrant over het programma, dat bestond uit een compilatie van acts uit hun oeuvre. De voorstelling is nog tot en met 28 oktober in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam te zien.

De VSCD Oeuvreprijs, een kunstwerk van Eric Claus, wordt sinds 1988 incidenteel uitgereikt aan ‘gezichtsbepalende’ personen of instellingen die een grote bijdrage aan het Nederlandse theaterlandschap hebben geleverd. Recente winnaars waren onder meer Ivo van Hove (2019), Liesbeth Coltof (2018) en Hans van Manen (2017).

Foto: Clemens Rikken